De onderzoeken
Students Fight Cancer ondersteunt acht specifieke onderzoeken. Omdat we graag onze donateurs willen vertellen wat wij met het gedoneerde geld doen en waarom het zo hard nodig is, zijn hieronder de acht onderzoeken kort toegelicht.
Nierkanker vroeg opsporen met urinetest
Nierkanker wordt nu nog vaak per toeval ontdekt en het is vaak moeilijk te zeggen of de tumor goed- of kwaadaardig is, dit heeft als gevolg dat mensen met een goedaardige tumor soms (onnodig) zware operaties ondergaan. De oplossing hiervoor ligt misschien wel in biomarkers, dit zijn stofjes in het lichaam die iets zichtbaar maker. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen biomarkers ontdekken in de urine, die wijzen op nierkanker en het goed- of kwaadaardig zijn hiervan. De Maastrichtse onderzoekers ontwikkelden daarvoor al een unieke, nieuwe methode en dit onderzoek wordt nergens anders in de wereld gedaan. Voordat deze supertest in het ziekenhuis gebruikt kan worden, is nog veel onderzoek nodig. Hiervoor is de steun van Students Fight Cancer hard nodig! Via de volgende link vind je meer informatie over het onderzoek.
Een scan in plaats van een operatie bij borstkanker
Na de diagnose borstkanker is het erg van belang te weten of er sprake is van uitzaaiingen. Om dit te kunnen zeggen wordt de okselklier verwijderd; de 'schildwachtklieroperatie'. Na deze operatie houden veel vrouwen langdurige klachten over, terwijl na acht van de tien operaties blijkt dat de lymfeklieren schoon zijn. Een groep Maastrichtse onderzoekers kijken nu of de schilwachtklieroperatie vervangen kan worden door een PET-MRI scan, dit lijkt inderdaad zo te zijn. De volgende stap is daarom: in een grotere groep mensen aantonen dat het werkt. Bij 125 borstkankerpatiënten wordt een PET-MRI-scan gemaakt van de lymfeklieren. Als deze studie dezelfde resultaten oplevert als de eerste, kleine studie, wordt de nieuwe methode meteen toegepast op nieuwe patiënten in het ziekenhuis. Zo'n grote studie onder borstkankerpatiënten kost veel geld, ook hiervoor is dus de steun van Students Fight Cancer van groot belang. Via de volgende link of video vind je meer informatie over het onderzoek.
Borstreconstructie met gevoel
Het laten amputeren van een borst is voor vrouwen vaak een ingrijpende ervaring. ‘Voor het oog’ kunnen tegenwoordig heel mooie resultaten worden behaald met borstreconstructies. Alleen het gevoel in de borst ontbreekt bij de traditionele ingreep en dat is voor veel vrouwen een extra verlies. Artsen van het Maastricht UMC+ hebben een manier ontwikkeld waarmee er wél gevoel behouden blijft in de nieuwe borst. De techniek wordt sinds een paar jaar toegepast in het Maastricht UMC+ en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Vrouwen met een zenuwaansluiting lijken meer gevoel in hun borst te hebben dan vrouwen zonder. Het lijkt ook dat zij hun kwaliteit van leven hoger beoordelen. Maar voordat je dat een feit kunt noemen, moet het wetenschappelijk bewezen worden. Daarom is er een grootschalige studie opgestart. Daarnaast werkt het team aan de verdere verbetering van de ingreep. Help jij het mogelijk maken? Steun Students Fight Cancer. Via de volgende link vind je meer informatie over het onderzoek.
Energiek leven na dikkedarmkanker
Steeds meer mensen overleven dikkedarmkanker, onder andere dankzij verbeterde behandelingen. Helaas hebben ze daarna vaak last van lichamelijke klachten en zijn ze chronisch vermoeid. Dat heeft veel impact op hun kwaliteit van leven. Wetenschappers in Maastricht onderzoeken of anders eten en bewegen hier een positieve rol in kan spelen. Patienten die klaar zijn met de behandeling tegen dikkedarmkanker en mee doen aan het onderzoek in éen van de drie Limburgse ziekenhuizen worden vijf jaar lang gevolgd. Onder deskundige begeleiding dragen ze bijvoorbeeld regelmatig activiteitenmeters en houden ze voedingsdagboeken bij. Ze worden thuis bezocht door speciale diëtisten en er wordt onder andere bloed bij ze afgenomen. Dankzij al die informatie krijgen onderzoekers een beeld van welke leefstijl voor welke ex-patiënt het beste is. Ook leren ze welke biologische factoren een rol spelen. Maar daarvoor moeten nog veel meer deelnemers benaderd en gevolgd worden na het overleven van dikkedarmkanker. Om dit kostbare onderzoek mogelijk te maken is jouw steun hard nodig! Via de volgende link vind je meer informatie over het onderzoek.
Killercel: de soldaat die kankercellen opruimt
Je kunt ze zien als soldaten in je lichaam, die de ‘slechteriken’ uit de weg ruimen. De ‘slechteriken’ zijn in dit geval kankercellen. Killercellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, dat voorkomt dat we ziek worden. Maar soms weten kankercellen deze killercellen te omzeilen. Onderzoekers in Maastricht maken daarom in het laboratorium extra sterke killercellen. Het doel is ze in de toekomst aan patiënten te geven bij wie de eigen killercellen niet goed werken. Zo kan de behandeling van eerst beenmerg- en borstkanker, maar later ook andere kankervormen, verbeterd worden. Immunotherapie is veelbelovend, maar ook heel kostbaar, maak dus daarom het verschil en steun Students Fight Cancer. Via de volgende link vind je meer informatie over het onderzoek.
Succesvollere therapiecombinatie bij longkanker
Als je longkanker hebt, krijg je vaak een combinatie van behandelingen. Radiotherapie (bestraling) is een belangrijk onderdeel, naast bijvoorbeeld chemotherapie en immuuntherapie. Maar welke combinatie, in welke dosis, voor welke vorm van longkanker het beste is, daar is nog niet zoveel over bekend. In Maastricht vindt op dit moment de eerste studie wereldwijd plaats naar het gelijktijdig toedienen van bestraling, chemo- en immuuntherapie bij verschillende vormen van longkanker. De onderzoekers werken hierbij met ‘organoïden’, ook wel “mini-orgaantjes” genoemd. Als bij een standaardoperatie een stukje tumor- of longweefsel bij de patiënt wordt verwijderd, gaat dit naar het laboratorium. Daar hebben ze een techniek ontwikkeld waarmee die cellen oneindig kunnen worden vermeerderd. Zo kweek je een “mini-orgaantje” dat veel eigenschappen heeft van de tumor of long van die ene patiënt. In deze organoïden kan dan worden uitgezocht welke therapiecombinatie het beste zal werken bij die ene patiënt. Meer in het algemeen kijken onderzoekers ook naar de eiwitten die een rol spelen, zogenaamde ‘biomarkers’. Die kunnen helpen voorspellen hoe werkzaam een bepaalde therapiecombinatie bij een patiënt is. De onderzoeksgroep wil binnen vier jaar de kans op genezing van longkanker verhogen, zonder dat er meer bijwerkingen optreden en met eenzelfde kwaliteit van leven voor de patiënt. Steun jij dat doel? Via de volgende link vind je meer informatie over het onderzoek.
De ethische implicaties van een bloedprik die alle soorten kanker kan identificeren
De mogelijkheid om kanker te detecteren in een vroeg stadium is een groot voordeel. Internationale wetenschappers zijn hard aan het werk om een bloedprik te ontwikkelen die vele verschillende vormen van kanker in een vroeg stadium kan identificeren. Deze test zoekt naar tumormarkers in het bloed. Een dergelijke test creëert echter ethische problemen(/onzekerheden). In het geval dat de test niet 100% van de tijd nauwkeurig is kan dit een risico vormen voor misinformatie van patiënten. Dit betekent dat iemand die geen kanker heeft kan worden doorgestuurd voor meer invasieve testen, of dat iemand die wel kanker heeft kan worden gemist. Professor in Biomedische Wetenschappen in het Maastricht UMC+, Guido de Wert, zal de voor- en nadelen van zo’n bloedprik onderzoeken waar hij de steun van Students Fight Cancer hard voor nodig heeft! Via de volgende link kun je meer informatie vinden over zijn onderzoek.
Weten of je huidkanker hebt binnen 30 seconden
Het Maastricht UMC+ is het enige ziekenhuis in heel Nederland dat een scan aanbiedt om huidkanker te detecteren. Deze scan wordt met een speciaal apparaat uitgevoerd dat binnen 30 seconden resultaten geeft. Huidkanker, een ziekte die een op de vijf nederlanders treft, wordt anders gedetecteerd door een biopsie, waarbij een stukje huid moet worden weggesneden. Een biopsie is pijnlijk en het duurt twee weken voordat de resultaten hiervan bekend zijn. Het apparaat dat wordt gebruikt in het MUMC+ is net zo nauwkeurig als een biopsie, en zou een verschil kunnen maken in dermatoloog capaciteit en kostenbesparing als het naar meer ziekenhuizen wordt gebracht. Lees meer over Klara Mosterd’s onderzoek via deze link of bekijk het in deze video.