De onderzoeken


Student Fight Cancer ondersteunt vijf specifieke onderzoeken. Omdat we graag onze donateurs willen vertellen wat wij met het gedoneerde geld doen en waarom het zo hard nodig is, zijn hieronder de vijf onderzoeken kort toegelicht. 

 

Nierkanker vroeg opsporen met urinetest

Nierkanker wordt nu nog vaak per toeval ontdekt en het is vaak moeilijk te zeggen of de tumor goed- of kwaadaardig is, dit heeft als gevolg dat mensen met een goedaardige tumor soms (onnodig) zware operaties ondergaan. De oplossing hiervoor ligt misschien wel in biomarkers, dit zijn stofjes in het lichaam die iets zichtbaar maker. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen biomarkers ontdekken in de urine, die wijzen op nierkanker en het goed- of kwaadaardig zijn hiervan. De Maastrichtse onderzoekers ontwikkelden daarvoor al een unieke, nieuwe methode en dit onderzoek wordt nergens anders in de wereld gedaan. Voordat deze supertest in het ziekenhuis gebruikt kan worden, is nog veel onderzoek nodig. Hiervoor is de steun van Students Fight Cancer hard nodig!

 

Een scan in plaats van een operatie bij borstkanker 

Na de diagnose borstkanker is het erg van belang te weten of er sprake is van uitzaaiingen. Om dit te kunnen zeggen wordt de okselklier verwijderd; de 'schildwachtklieroperatie'. Na deze operatie houden veel vrouwen langdurige klachten over, terwijl na acht van de tien operaties blijkt dat de lymfeklieren schoon zijn. Een groep Maastrichtse onderzoekers kijken nu of de schilwachtklieroperatie vervangen kan worden door een PET-MRI scan, dit lijkt inderdaad zo te zijn. De volgende stap is daarom: in een grotere groep mensen aantonen dat het werkt. Bij 125 borstkankerpatiënten wordt een PET-MRI-scan gemaakt van de lymfeklieren. Als deze studie dezelfde resultaten oplevert als de eerste, kleine studie, wordt de nieuwe methode meteen toegepast op nieuwe patiënten in het ziekenhuis. Zo'n grote studie onder borstkankerpatiënten kost veel geld, ook hiervoor is dus de steun van Students Fight Cancer van groot belang. 

 

Borstreconstructie met gevoel

Het laten amputeren van een borst is voor vrouwen vaak een ingrijpende ervaring. ‘Voor het oog’ kunnen tegenwoordig heel mooie resultaten worden behaald met borstreconstructies. Alleen het gevoel in de borst ontbreekt bij de traditionele ingreep en dat is voor veel vrouwen een extra verlies. Artsen van het Maastricht UMC+ hebben een manier ontwikkeld waarmee er wél gevoel behouden blijft in de nieuwe borst. De techniek wordt sinds een paar jaar toegepast in het Maastricht UMC+ en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Vrouwen met een zenuwaansluiting lijken meer gevoel in hun borst te hebben dan vrouwen zonder. Het lijkt ook dat zij hun kwaliteit van leven hoger beoordelen. Maar voordat je dat een feit kunt noemen, moet het wetenschappelijk bewezen worden. Daarom is er een grootschalige studie opgestart. Daarnaast werkt het team aan de verdere verbetering van de ingreep. Help jij het mogelijk maken? Steun Students Fight Cancer.

 

Energiek leven na dikkedarmkanker

Steeds meer mensen overleven dikkedarmkanker, onder andere dankzij verbeterde behandelingen. Helaas hebben ze daarna vaak last van lichamelijke klachten en zijn ze chronisch vermoeid. Dat heeft veel impact op hun kwaliteit van leven. Wetenschappers in Maastricht onderzoeken of anders eten en bewegen hier een positieve rol in kan spelen. Patienten die klaar zijn met de behandeling tegen dikkedarmkanker en mee doen aan het onderzoek in éen van de drie Limburgse ziekenhuizen worden vijf jaar lang gevolgd. Onder deskundige begeleiding dragen ze bijvoorbeeld regelmatig activiteitenmeters en houden ze voedingsdagboeken bij. Ze worden thuis bezocht door speciale diëtisten en er wordt onder andere bloed bij ze afgenomen. Dankzij al die informatie krijgen onderzoekers een beeld van welke leefstijl voor welke ex-patiënt het beste is. Ook leren ze welke biologische factoren een rol spelen. Maar daarvoor moeten nog veel meer deelnemers benaderd en gevolgd worden na het overleven van dikkedarmkanker. Om dit kostbare onderzoek mogelijk te maken is jouw steun hard nodig!

 

Killercel: de soldaat die kankercellen opruimt

Je kunt ze zien als soldaten in je lichaam, die de ‘slechteriken’ uit de weg ruimen. De ‘slechteriken’ zijn in dit geval kankercellen. Killercellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, dat voorkomt dat we ziek worden. Maar soms weten kankercellen deze killercellen te omzeilen. Onderzoekers in Maastricht maken daarom in het laboratorium extra sterke killercellen. Het doel is ze in de toekomst aan patiënten te geven bij wie de eigen killercellen niet goed werken. Zo kan de behandeling van eerst beenmerg- en borstkanker, maar later ook andere kankervormen, verbeterd worden. Immunotherapie is veelbelovend, maar ook heel kostbaar, maak dus daarom het verschil en steun Students Fight Cancer.