Cancer and corona?

Oktober borstkanker maand hierin lees en hoor je dat de media veel aandacht besteed aan vrouwen en helaas ook mannen die borstkanker hebben/ hebben gehad.

Op 3 oktober 2017 kreeg ik (Alice) van mijn oncoloog te horen wat mijn diagnose en prognose was. Behandeladviezen, de voor en de nadelen van elke behandeling. Aan mij de zware taak hierover na te denken. Gek eigenlijk dat het net in oktober was borstkanker maand. 9 oktober was ik jarig, ik werd toen 51 jaar. 13 oktober ben ik gestart met de behandeling van chemotherapie. Ik had gekozen voor de capecitabine dit is in pil vorm en hiermee zou ik mijn haar behouden. Voor mij was dat heel belangrijk.

Nu 3 jaar verder, o wat heb ik een geluk gehad. Natuurlijk komt dat ook door mijn lichamelijke en mentale goede conditie. Ik ben vanaf dat ik behandeld ben voor mijn oedeem hand direct conditie en krachttraining gaan doen. Let op wat ik eet en drink en suikers laat ik zoveel mogelijk staan. Ik probeer zo veel mogelijk te doen om mijn lichaam sterk te houden. Hierdoor en heel veel geluk ben ik op dit moment schoon. Schoon wil zeggen niet kankervrij of genezen het komt terug. In mijn lichaam zweven nog allemaal kankercellen die vroeg of laat weer tumoren worden en ergens in mijn lichaam gaan nestelen.

Nu ben ik zover gekomen en ik ga het mee maken oma worden van mijn 4e kleinkind. Of misschien niet? Met de Corona op dit moment die ontzettend om zich heen slaat, zal ik het kunnen voorkomen? Ik doe er alles aan. 9 oktober was ik gelukkig weer jarig dit jaar en een feestje zat er voor mij niet in. Ik heb een collecte bus aangemaakt op Facebook voor KWF er is nog steeds veel geld nodig voor nieuwe behandeling en onderzoeken.  1 op de 5 met borstkanker heeft bij diagnose uitzaaiingen. Dat betekend palliatieve behandelingen, hopen dat het werkt en zo lang mogelijk behandelingen ondergaan met kwaliteit van leven vooropgesteld. 

De donaties stroomden binnen #allekleinebeetjeshelpen# bedankt daar voor lieve mensen. Geen feestje vanwege de corona ik wil het niet krijgen en ook niet een ander besmetten. Als ik het krijg ben ik de sigaar. Mijn afweersysteem is nog niet zo goed, wel gelukkig in stijgende lijn. Maar krijg ik het kan ik niet mijn kleindochter vast houden, terwijl ik nu zover gekomen ben en het meemaken kan. Wanneer ik het krijg in een erge vorm wordt ik dan behandeld? Geld dan nog steeds zoals in maart geen reanimatie beleid? Dat zou toch wel heel erg zuur zijn. Waarom is er zoveel weerstand in wat Rutte ons verteld wat we het beste kunnen doen? Wanneer jongeren, studenten en anderen tot 30 jaar voornamelijk nu de meest positief geteste personen zijn moet er toch een belletje gaan rinkelen. Of ben ik daar mis mee? Als jongeren wil je feesten, gezellig samen zijn, teamsport en een biertje of een wijntje drinken. Snap ik allemaal, de mooiste tijd van je leven op dat moment. Maar helaas nu met de corona maar even niet. Ik denk als we ons strikt aan de adviezen en voorgeschreven regels houden we met kerst misschien gewoon met familie kunnen vieren. 

Voor ons als kankerpatiënten, kwetsbaren en ouderen is dit een grote bedreiging de corona.  Velen van ons palliatieve patiënten hebben geen reanimatie beleid in het dossier gewoonweg omdat we niet zonder de behandeling kunnen. Ook zijn er door bestraling of tumoren mensen die niet gereanimeerd mogen worden. Een lotgenoot heeft een ketting aangeschaft daarop staat dat ze niet gereanimeerd wil worden. Hoe erg en schrijnend is dat als zij nu corona zou krijgen. Ik krijg het er koud van.

Mensen probeer te doen wat je kan. Houden we ons allen aan de regels dan zal het snel beter worden. Alleen ik kan het niet alleen, doe je mee?

 

Stay save,

Liefs Alice

 

OOK INTERESSANT: Alice blogt zelf ook op kanker.nl en is moderator van de borstkankergroep. Mocht je haar blogs willen lezen dan kun je die vinden onder haar gebruikersnaam 'Alise' met blogpagina 'Met volle angst vooruit'.